Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

“Az emberek csukott szemmel utaznak a reménytelenségbe, én meg kibámulok az ablakon, és arról ábrándozom, hogy valaki felemeli ennek a mocskos szerelvénynek a tetejét, kiemel innen, és elvisz messzire, ahol megszűnik ez az életem, és elkezdődik egy másik, ami sokkal, de sokkal jobb ennél.”

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Szentesi Évának, ez nem vitatott,megvan a maga stílusa, mely nagyon megosztó. Először a “Pedig olyan szépen éltek” c. művet olvastam az írónő tollából, amely nagy kedvencemmé vált, de most úgy érzem, ez a könyv kicsit engem is megosztott. A novellák nem tartoznak a kedvenceim közé, mivel túl rövidnek találom őket, nincs alkalmam elmerülni az író által megteremtett közegben és a szereplőkkel sem tudok így azonosulni. Ennek ellenére a kötetből volt olyan írás, amely nagyon megfogott és olyat is találtam ami felett könnyűszerrel átsiklottan és nem kaptam hosszútávú, maradandó élményt…

A “Kardos Margit disszidál” volt az írónő első kötete, de a stílus már itt is meghatározó és egyedi, mely későbbi műveiben is változatlanul köszön vissza. A középpontban itt a realitás áll: olyan történeteket kapunk, melyek valamilyen formában már velünk is megestek vagy a környezetünkben láthattunk hasonlóra példát.

Szerelem, fiatalság, megcsalás, házasság, gyermeknevelés, meggondolatlanság, munka, válás. Ezek a témák nem megfelelő közegben könnyen közhellyé válhatnak, ám az életből inspirálódva inkább a XXI. század görbe tükrét tartja felénk az írónő.

Néha az ismétlődő motívumok és szituációk miatt egy kis monotonitást éreztem a történetekben, ezért inkább kisebb szüneteket tartva tudom ajánlani ezt a könyvet, hogy nagyobb élvezetet nyújtson és hosszabb ideig tartson ki.

“Üvöltök, mert kiszakadsz belőlem, előbb szivárvány leszel, érzéki, csalódás, aztán már csak köd.”

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: